NewGreen - architekt krajobrazu

Czas na ogród

projektowanie ogrodów | architektura krajobrazu

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On TwitterCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On Pinterest

Aktinidia smakowita

aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa)

syn. aktynidia, kiwi

 

Niezbyt wysokie pnącze, rodzące jadalne owoce  – owoce odmian owocowych (zbyt wrażliwych na niskie temperatury, aby mogły być uprawiane w naszym klimacie) to dobrze nam znane ze sklepów owoce „kiwi”.  Wspina się, owijając się pędami wokół podpór

LIŚCIE: sezonowe, okrągłe lub jajowate, często zaostrzone na szczycie, duże (do 17 – 20 cm średnicy), w sezonie zielone, jesienią przebarwiają się na żółto

KWIATY: VI, białe, średnicy około 3 – 5 cm (największe spośród uprawianych u nas aktinidii),  jednak przeważnie mało widoczne, pachnące (niezbyt silnie)

OWOCE: jagoda o owalnym kształcie i brązowej, silnie owłosionej skórce, wewnątrz wypełniona wieloma drobnymi nasionami  – zarówno z zewnątrz jak i od środka bardzo przypomina owoce kiwi, choć jest od niego mniejsza (w zależności od odmiany osiąga 3-5 cm długości). W naszym klimacie owoce aktinidii smakowitej rzadko dojrzewają (IX-X), a do tego nie są zbyt smaczne. Co prawda istnieją odmiany deserowe, jednak są one wrażliwe na niskie temperatury (zwykle wytrzymują mrozy do -10oC) – w naszych warunkach klimatycznych znacznie smaczniejsze i bardziej niezawodne owoce rodzi aktinidia ostrolistna i aktinidia pstrolistna

OSTATECZNE ROZMIARY: dorasta do 4-6 m wysokości,  tempo wzrostu szybkie

MROZOODPORNOŚĆ: aktinidia smakowita jest najmniej odporna spośród uprawianych u nas aktinidii (zaleca się uprawę w najcieplejszych rejonach kraju), przed nastaniem silnych mrozów należy zabezpieczyć podstawę rośliny, oraz jej korzenie (w promieniu do 1 m) grubą warstwą kory, trocin, czy stroiszu

STANOWISKO:  nasłonecznione, ciepłe, osłonięte od wiatru, bez zastoisk mrozowych

GLEBA: rośnie na większości gleb ogrodowych, preferuje jednak gleby żyzne, świeże ale przepuszczalne, nieprzesychające (nie lubi zalegającej w glebie wody, jednocześnie jest wrażliwa na suszę), o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym

CIĘCIE:  Ponieważ wcześnie rozpoczyna wiosną wegetację, najlepiej przycinać ją pod koniec zimy – w styczniu bądź lutym (aktinidia wcześnie rozpoczyna wegetację, więc zbyt późno przycięte rośliny silnie płaczą). Aktinidię możemy przycinać także latem (w czerwcu – sierpniu), dobrze znosi nawet silne przycinanie

 

ZASTOSOWANIE:

  • Jako pnącze ozdobne, do obsadzania altan, trejaży, pergoli, czy ogrodzeń;
  • Jako roślina owocowa w naszym klimacie się nie sprawdza – dla owoców lepiej w naszym klimacie uprawiać aktinidię ostrolistną i aktinidię pstrolistną.

 

UWAGI:

  • Roślina łatwa w uprawie, odporna na choroby i szkodniki, jednak dosyć wrażliwa na mrozy (znacznie lepiej w naszym klimacie sprawdzają się inne gatunki aktinidii – np. aktinidia ostrolistna, czy  aktinidia pstrolistna);
  • Roślina wrażliwa na suszę;
  • Wymaga dosyć silnego nawożenia;
  • Płytko się korzeni, należy więc uważać odchwaszczając lub spulchniając glebę wokół roślin;
  • Pędy słabo się wiją, początkowo wymagają więc  podwiązywania do podpór;
  • Roślina rozdzielnopłciowa (istnieją odmiany jednopienne).

 

ODMIANY:

  • `Jenny` – jedna z odmian deserowych, jednak o niezbyt smacznych owocach, nieco bardziej odporna na mrozy – znosi temperatury do -15oC, obupłciowa

 

GATUNKI POKREWNE: