aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa)
syn. aktynidia, kiwi
Niezbyt wysokie pnącze, rodzące jadalne owoce ? owoce odmian owocowych (zbyt wrażliwych na niskie temperatury, aby mogły być uprawiane w naszym klimacie) to dobrze nam znane ze sklepów owoce ?kiwi?. Wspina się, owijając się pędami wokół podpór
LIŚCIE: sezonowe, okrągłe lub jajowate, często zaostrzone na szczycie, duże (do 17 – 20 cm średnicy), w sezonie zielone, jesienią przebarwiają się na żółto
KWIATY: VI, białe, średnicy około 3 – 5 cm (największe spośród uprawianych u nas aktinidii), jednak przeważnie mało widoczne, pachnące (niezbyt silnie)
OWOCE: jagoda o owalnym kształcie i brązowej, silnie owłosionej skórce, wewnątrz wypełniona wieloma drobnymi nasionami ? zarówno z zewnątrz jak i od środka bardzo przypomina owoce kiwi, choć jest od niego mniejsza (w zależności od odmiany osiąga 3-5 cm długości). W naszym klimacie owoce aktinidii smakowitej rzadko dojrzewają (IX-X), a do tego nie są zbyt smaczne. Co prawda istnieją odmiany deserowe, jednak są one wrażliwe na niskie temperatury (zwykle wytrzymują mrozy do -10oC) – w naszych warunkach klimatycznych znacznie smaczniejsze i bardziej niezawodne owoce rodzi aktinidia ostrolistna i aktinidia pstrolistna
OSTATECZNE ROZMIARY: dorasta do 4-6 m wysokości, tempo wzrostu szybkie
MROZOODPORNOŚĆ: aktinidia smakowita jest najmniej odporna spośród uprawianych u nas aktinidii (zaleca się uprawę w najcieplejszych rejonach kraju), przed nastaniem silnych mrozów należy zabezpieczyć podstawę rośliny, oraz jej korzenie (w promieniu do 1 m) grubą warstwą kory, trocin, czy stroiszu
STANOWISKO: nasłonecznione, ciepłe, osłonięte od wiatru, bez zastoisk mrozowych
GLEBA: rośnie na większości gleb ogrodowych, preferuje jednak gleby żyzne, świeże ale przepuszczalne, nieprzesychające (nie lubi zalegającej w glebie wody, jednocześnie jest wrażliwa na suszę), o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym
CIĘCIE: Ponieważ wcześnie rozpoczyna wiosną wegetację, najlepiej przycinać ją pod koniec zimy ? w styczniu bądź lutym (aktinidia wcześnie rozpoczyna wegetację, więc zbyt późno przycięte rośliny silnie płaczą). Aktinidię możemy przycinać także latem (w czerwcu ? sierpniu), dobrze znosi nawet silne przycinanie
ZASTOSOWANIE:
- Jako pnącze ozdobne, do obsadzania altan, trejaży, pergoli, czy ogrodzeń;
- Jako roślina owocowa w naszym klimacie się nie sprawdza – dla owoców lepiej w naszym klimacie uprawiać aktinidię ostrolistną i aktinidię pstrolistną.
UWAGI:
- Roślina łatwa w uprawie, odporna na choroby i szkodniki, jednak dosyć wrażliwa na mrozy (znacznie lepiej w naszym klimacie sprawdzają się inne gatunki aktinidii ? np. aktinidia ostrolistna, czy aktinidia pstrolistna);
- Roślina wrażliwa na suszę;
- Wymaga dosyć silnego nawożenia;
- Płytko się korzeni, należy więc uważać odchwaszczając lub spulchniając glebę wokół roślin;
- Pędy słabo się wiją, początkowo wymagają więc podwiązywania do podpór;
- Roślina rozdzielnopłciowa (istnieją odmiany jednopienne).
ODMIANY:
- `Jenny` – jedna z odmian deserowych, jednak o niezbyt smacznych owocach, nieco bardziej odporna na mrozy ? znosi temperatury do -15oC, obupłciowa
GATUNKI POKREWNE:
- Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)
- Aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta)