NewGreen - architekt krajobrazu

Czas na ogród

projektowanie ogrodów | architektura krajobrazu

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On TwitterCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On Pinterest

Trzy koncepcje patia dla pracowników przy biurowcu

Koncepcje patia dla pracowników przy biurowcu, newgreen.pl Trzy koncepcje przebudowy placu wypoczynkowego przy budynku biurowym, pełniącego przede wszystkim funkcję letniej jadalni. Zakład leży poza miastem, sąsiaduje z lasem sosnowym. W koncepcji pierwszej patio składa się z trzech połączonych ze sobą  placyków częściowo osłoniętych zadaszeniem sezonowym (zwijana płócienna markiza), a częściowo ocienionych przez rośliny pnące, rozpięte na konstrukcji z linek stalowych. W centrum patia znajduje się kompozycja z roślin zimozielonych, urozmaicona drzewem kolumnowym.  Bezpośrednio z patia prowadzi ścieżka do istniejącej altany. Pomiędzy tą ścieżką a patiem znajduje się niewielki trawnik wypoczynkowy.

W koncepcji drugiej wydzielono taras  główny (pełniący funkcję letniej stołówki), oraz część wypoczynkową, oddaloną nieco od budynku. Część główną stanowi duży taras częściowo zadaszony (zwijana płócienna markiza). Wymiary tarasu umożliwiają ustawienie stołów zarówno oddzielnie, jak i połączenie ich razem. Przed tarasem rozmieszczono trzy „wysepki” wypoczynkowe z drewna egzotycznego. Poszczególne tarasy (główny i wypoczynkowe) połączone są nawierzchnią żwirową z niewielkim trawnikiem pośrodku. Całość oddzielona jest  od pozostałego terenu zakładu drzewami i wysokimi krzewami. Z nawierzchni żwirowej wychodzi ścieżka, prowadząca do istniejącej altany.

Trzecia koncepcja zakładała stworzenie dużego tarasu, z którego roztacza się widok na sąsiadujący las i istniejącą altanę przed budynkiem. Poprzez wprowadzenie wysokiej roślinności z obu boków tarasu otrzymano zaciszne wnętrze ogrodowe, osłonięte od pozostałego terenu zakładu. W obrębie tarasu wydzielono część jadalną (przy wyjściu od strony stołówki) oraz wypoczynkową (koło wyjścia obecnie nie używanego). Są one osłonięte zadaszeniem sezonowym (zwijana płócienna markiza), oraz przez rośliny pnące. Obie części (jadalną i wypoczynkową) łączy duży otwarty taras, urozmaicony roślinnością. Do części jadalnej wchodzi się bezpośrednio z budynku, natomiast wejście do części wypoczynkowej podkreślone jest „bramkami” ze stali. Analogiczne konstrukcje wskazują ścieżkę do istniejącej altany.

 

 

Projekt ogrodu przy domu letniskowym
Projekt tarasu przy domu szeregowym
Projekt ogrodu na dachu
Projekt balkonu w dwóch wariantach
Projekt tarasu żwirowego przy domu wolnostojącym
Projekt patia przy stołówce biurowca
Projekt domków na drzewie
Dwie koncepcje przebudowy tarasu przy domu jednorodzinnym
Projekt ogrodu przy domu letniskowym
Projekt tarasu przy domu szeregowym
Projekt balkonu w dwóch wariantach
Projekt tarasu żwirowego przy domu wolnostojącym
Projekt patia przy stołówce biurowca
Projekt domków na drzewie
Koncepcja rozbudowy tarasu przy domu jednorodzinnym
Dwie koncepcje przebudowy tarasu przy domu jednorodzinnym