NewGreen - architekt krajobrazu

Czas na ogród

projektowanie ogrodów | architektura krajobrazu

Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On TwitterCheck Our FeedVisit Us On LinkedinVisit Us On Pinterest

Wyposażenie kuchni ogrodowej

kuchnia ogrodowa, newgreen.plWyposażenie ogrodowej kuchni zależy od naszych preferencji i oczekiwań, a także od zasobności portfela. Sprzęt, jaki obecnie oferują współcześni producenci wyczerpuje oczekiwania większości konsumentów. W ekskluzywnych ofertach bez problemu znajdziemy nawet takie wyposażenie jak ogrodowe piece do pizzy czy zmywarki dedykowane na zewnątrz, o lodówkach (tych do wina również!) nie wspominając.

Projektując naszą letnią kuchnię, podstawowym pytaniem jest zatem, jaki sprzęt jest nam rzeczywiście potrzebny, ile czasu będziemy spędzali w kuchni ogrodowej. Kuchnię na świeżym powietrzu możemy zaprojektować tak, aby na ciepłe miesiące niemal zupełnie ?wyprowadzić się? z kuchni domowej. Jeżeli jednak nie będziemy spędzali na gotowaniu w ogrodzie zbyt wiele czasu, urządzanie kompletnie wyposażonej kuchni w ogrodzie nie będzie miało sensu, gdyż koszty takiego rozwiązania są znacznie wyższe od wyposażenia kuchni w domu.

 

Wybieramy Grilla

Podstawowym i tak na prawdę jedynym niezbędnym wyposażeniem kuchni ogrodowej jest… grill. Na rynku dostępna jest niezliczona ilości modeli, zarówno montowanych na stałe jak i mobilnych. Różnią się one sposobem gotowania (wyróżniamy grille gazowe, opalane węglem oraz elektryczne), wielkością i wyglądem. Dla sporadycznych grillowiczów wystarczającym rozwiązaniem będzie grill przenośny. Natomiast dla tych, którzy w ciepłe dni wolą przewiewną kuchnię w ogrodzie od tej w domu, bądź też często organizują przyjęcia w przydomowym ogrodzie, polecamy wybudowanie w pełni funkcjonalnej kuchni ogrodowej, która znacznie ułatwi i przyśpieszy przygotowywanie potraw oraz umili naszą pracę. Odpowiednio zaprojektowana pozwoli nam przebywać z naszymi gośćmi, a jednocześnie kontrolować przygotowywane potrawy.

Wybierając rodzaj grilla, powinniśmy rozważyć plusy i minusy każdego z dostępnych na rynku rozwiązań.

 

Grill opalany drewnem

oryginalny grill na węgiel drzewny

Grill opalany drewnem może przybierać bardzo oryginalne formy. Fot. successfulgardendesign.blogspot.com

Należy do rozwiązań najpopularniejszych i najtańszych, często jest rozwiązaniem preferowanym przez wielu miłośników grillowania również ze względu na charakterystyczny aromat, jaki nadaje potrawom dym. Dodatkowymi plusami tego typu palenisk jest ich niewielka waga, a co za tym idzie mobilność. Taki grill możemy ze sobą zabrać na biwak czy piknik. W sklepach możemy znaleźć wiele składanych modeli, niewielkich i lekkich. Coraz popularniejsze stają się murowane grille tego typu, ich dodatkową zaletą jest fakt, iż po zdjęciu rusztu mogą one pełnić funkcję nastrojowego kominka ogrodowego.

Aby skorzystać z grilla na węgiel potrzebujemy opału, czyli drewna, węgla drzewnego lub brykietu oraz rozpałki. Brykiet rozpala się dłużej od węgla drzewnego, ale również dłużej oraz bardziej równomiernie się pali. Do grillowania możemy też wybrać suche drewno, koniecznie drzew liściastych – gatunki iglaste zawierają zbyt wiele żywic i nadają potrawom nieprzyjemny aromat. Rozpałka dostępna jest w formie łatwopalnego płynu lub w formie kostek, te drugie są skuteczniejsze przy rozpalaniu brykietu, gdyż palą się dłużej. Przed rozpoczęciem grillowania musimy koniecznie zaczekać aż podpałka całkowicie się wypali, paląca się podpałka nada potrawom bardzo nieprzyjemny, chemiczny zapach.

 

Grill gazowy oraz hybrydowy

grill gazowy

Grille gazowe przeważnie charakteryzuja się eleganckim wyglądem. Fot. www.lasplash.com

Grille gazowe są również rozwiązaniem wartym polecenia. Są znacznie łatwiejsze w użyciu – wystarczy przekręcić kurek i odczekać dosłownie minutę, aby nasz ruszt miał odpowiednią temperaturę do grillowania. Z myślą o zwolennikach charakterystycznego aromatu, jaki daje grill opalany drewnem, stworzono tak zwane grille hybrydowe – pozwalają one na dodanie węgla drzewnego lub drewna do paleniska, co wzbogaca smak potraw. Grill gazowy umożliwia dokładną kontrolę temperatury gotowania. Minusem tego typu rozwiązań jest ich wysoka cena – grille gazowe są najdroższe na rynku, a cena wspomnianych rozwiązań hybrydowych to często dziesiątki tysięcy złotych. Niemniej jednak tradycyjny grill gazowy dobrej jakości można kupić już od kilkuset złotych. Kolejnym minusem tego rodzaju grilla jest konieczność zapewnienia źródła gazu. Najczęściej stosowane są butle gazowe. W przypadku budowy rozbudowanej i bogato wyposażonej kuchni letniej, warto pomyśleć o doprowadzeniu instalacji gazowej (dopływ gazu do kuchni ogrodowej łatwo odciąć jednym ruchem ręki, a oszczędzi nam to konieczności wymiany zużytych butli gazowych).

Grille gazowe zdecydowanie lepiej nadają się do stacjonarnych kuchni ogrodowych, niż do zabrania ze sobą na biwak, niemniej jednak w sklepach znajdziemy również mobilne wersje grilli gazowych, mniejsze i lżejsze, w których źródłem paliwa jest mała butla turystyczna.

Gotowanie za pomocą grilla gazowego jest najprostsze i najprzyjemniejsze. Nowoczesne grille gazowe zachwycają również swoimi innowacyjnymi rozwiązaniami oraz wyglądem, w zaawansowanych modelach znajdziemy takie rozwiązania jak wysuwana półka na butlę z gazem czy wspomniana wcześniej możliwość dodawania drewna czy węgla drzewnego w grillach hybrydowych.

 

Grill elektryczny

grill elektryczny

Mały, przenośny grill elektryczny. Fot. esmarket.pl

Grille elektryczne również pozwalają na dokładne kontrolowanie temperatury, jednak jej zmiana nie jest już tak dynamiczna, jak w przypadku grilli gazowych. Niewątpliwym ich plusem są niewielkie przeważnie wymiary, a przez to mobilność. Ich mobilność zależy jednak od dostępności źródła prądu, więc nie nadają się na wypad do lasu, czy biwak w odludnym miejscu. Możemy ich natomiast używać w zamkniętych pomieszczeniach, np. w domowej kuchni, gdyż nie produkują dymu, a zatem nagłe pogorszenie pogody nie przeszkodzi nam w gotowaniu.

Dostępnych jest wiele rodzajów grilli elektrycznych. Rozróżniamy grille otwarte lub zamknięte, różniące się rodzajem powierzchni, na której przygotowujemy potrawę – znajdziemy grille z rowkami, o karbowanej powierzchni jak patelnia grillowa, perforowane oraz płaskie, jak japoński grill do teppanyaki. Różne rodzaje powierzchni wpływają na sposób gotowania. W wersji karbowanej, gdzie powierzchnia grzewcza jest lekko nachylona, tłuszcz i soki z naszej potrawy spływają rowkami, powierzchnia z dziurkami pozwala sokom spłynąć pod spód, a płaski grill typu teppan zatrzymuje soki na powierzchni, które pod wpływem temperatury odparowują, a potrawa gotuje się w wytopionym tłuszczu (jego nadmiar możemy usunąć odpowiednią łopatką).

 

Pozostałe elementy wyposażenia kuchni ogrodowej

Letnia kuchnia na tarasie

Letnią kuchnię możemy zbudować nawet na większym tarasie. Fot. www.apartmenttherapy.com

Jeżeli wybraliśmy już grilla, zastanówmy się, jakie inne sprzęty chcemy mieć do dyspozycji w naszej ogrodowej kuchni. Bardzo wygodny jest dostęp do bieżącej wody, musimy jednak pamiętać o konieczności doprowadzenia zarówno dopływu wody jak i kanalizacji. Zlewozmywak musi by odporny na zmienne warunki pogodowe, najczęściej stosowane są te ze stali nierdzewnej ? są eleganckie, pasują do większości materiałów, z których wykonamy kuchnię, a do tego są stosunkowo tanie. Inne rozwiązania to zlew emaliowany lub z kamienia naturalnego czy konglomeratu. Ciekawym rozwiązaniem są również zlewozmywaki betonowe, które mogą tworzyć całość z blatem. Jednak te rozwiązania są już znacznie droższe.

Kolejnym istotnym elementem jest zapewnienie odpowiedniego miejsca na odpadki. Pojemnik na odpadki powinien być zamknięty, aby resztki jedzenia nie wabiły much i innych owadów. Idealnie sprawdzają się szafki wysuwane, które możemy otworzyć nawet nogą. Dobrze jest zapewnić wystarczająco dużo miejsca, aby zamontować pojemniki do segregacji odpadów (odpadki organiczne najlepiej kompostować).

Nasza kuchnia na świeżym powietrzu wcale nie musi być gorzej wyposażona od domowej, ale należy się dobrze zastanowić, czy takie sprzęty jak piekarnik, lodówka czy zmywarka będą nam rzeczywiście potrzebne?

 

Kuchnia w ogrodzie czyli nowoczesne grillowanie
Projekt ogrodu kwiatowego, Warszawa
Projekt placu przed muszlą koncertową
Style ogrodowe cz. 2. Ogród formalny (francuski)
Style ogrodowe cz. 8. Ogród japoński
Projekt tarasu przy domu jednorodzinnym, Wrocław
Projektowanie kuchni ogrodowej
Projekt ogrodu na długiej wąskiej działce, Bodzentyn
Kuchnia w ogrodzie czyli nowoczesne grillowanie
Projekt ogrodu kwiatowego, Warszawa
Pies w ogrodzie. Cz. 1
Style ogrodowe cz. 7. Ogród naturalistyczny
Jak wybrać miejsce na kuchnię ogrodową
Dwie koncepcje przebudowy tarasu przy domu szeregowym, Tarnów
Projekt ogrodu pod miastem, Płock
Projekt nowoczesnego ogrodu podmiejskiego, Płock